Historie van de Baanderij

Winkelboulevard de Baanderij kent een lange geschiedenis van bedrijvigheid.

Het prille begin

Een kleine 100 jaar geleden werd het platteland hier omgetoverd in een industrieterrein waar staalkabelfabriek de Verto zijn intrek nam. De locatie was geen toeval, immers het was perfect gelegen aan de rivier de Zijl waar schepen af en aan voeren om de kabels wereldwijd te bezorgen. In beginsel voerden de staalkabels nog de ondertoon maar richtte het bedrijf zich op de productie van 1 meter breed Jabo tapijt. Kamerbreed tapijt was toen nog een onbekend begrip en alvorens dit tapijt gemonteerd werd, dienden de stukken aan elkaar genaaid te worden. Het materiaal wat hierbij gebruikt werd was sisal, iets wat we nu nog terug zien in de benaming van de Sisalbaan. Maar ook straten als de Vlasbaan en de verderop gelegen Weversbaan en Touwbaan doen de geschiedenis eer aan.

Historie
Historie

Staalkabels 

Naar maten de jaren vorderden begon de productie van staalkabels de overhand te nemen en groeide de Verto uit tot een internationaal erkend bedrijf. Maar liefst 1000 werknemers verdienden hier hun kost, wat zeker bepalend was voor de groei van Leiderdorp in deze tijd.

Nog steeds zien we werk uit deze tijd terug in havens en bij bruggen, zoals bijvoorbeeld de bekende Willemsbrug in Rotterdam.

Aan alle mooie dingen komt een einde, en zo ook aan de Verto. Als gevolg van de toenemende concurrentie uit de lage loonlanden werd begin jaren 90 het faillissement aan gevraagd.. Een tragedie wat veel mensen hun werk heeft gekost. Vele hectaren vervuilde grond kwam braak te liggen en de grote vraag was wat hiermee zou gebeuren.

Ondernemers zien kansen

De oplossing kwam van de twee doorgewinterde ondernemer Regeer en Klinkenberg. Op 16 mei 1994 kochten zij dit stuk grond over van de curator om hun droom te realiseren, het opzetten van een winkel/woon-boulevard. Een uniek project daar een van de voorwaarden was dat de ondernemers zelf de zorg zouden dragen voor het saneren van de grond die flink vervuild was in de loop der jaren. Ruim tien miljoen Hollandse guldens werden uitgegeven om de grond weer in goede staat te krijgen. Nog nooit eerder was dit gebeurd buiten opdracht van de overheid.

Na veel gesteggel met de bank kon men aan de bouw beginnen, echter de klus was zeker niet geklaard. Als gevolg van veel juridisch gekissebis ging op eerste kerstdag het slot op de pas geopende filialen aan de boulevard.

Twee maanden lang leefden ondernemers en 60 man personeel in onzekerheid. Het haalde het landelijke nieuws en de druk om de boel open te gooien op de gemeenteraad en het comité regionaal overleg nam meer en meer toe. Uiteindelijk werd na veel geven en nemen besloten dat de Baanderij voortgang kon vinden en een nieuw winkelcentrum was het resultaat.